NINAMAJU Sdn Bhd Pengusaha Beras Terbesar Di Malaysia

Semua sudah sedia maklum bahawa Kedah merupakan pengeluar beras terbesar di Malaysia. Salah satu syarikat pengeluar beras yang terbesar di Malaysia adalah NINAMAJU. Syarikat ‘NINAMAJU’ mula beroperasi sejak tahun 1981 lagi dan merupakan pengusaha beras yang diyakini serta dipercayai jenamanya. Untuk pengetahuan pembaca setia orangkedah.com Ninamaju Sdn Bhd (69300-V) berasal dari sebuah negeri Jelapang Padi Malaysia iaitu Kedah.

logo

Syarikat Ninamaju Sdn Bhd ini memberi jaminan tinggi terhadap keselamatan makanan dan amat menitikberatkan tentang alam sekitar. Hal ini amat selari dengan misi syarikat ini yang akan membekalkan makanan sihat serta selamat kepada rakyat Malaysia di samping mengambil berat terhadap isu persekitaran. Keadaan ini secara tidak langsung menjadikan mereka salah satu daripada syarikat-syarikat pengeluar beras utama yang membekalkan makanan ke seluruh negara.

ninamaju

Kilang Ninamaju Sdn Bhd merupakan sebuah kawasan yang agak strategik di negeri Kedah. Kilang ini dikatakan bermula dari sebuah kedai yang terletak di Pumpong sebelum berpindah ke Mergong Kedah. Perniagaan mereka semakin hari semakin bertambah dan hal ini menyebabkan mereka sekali lagi perlu berpindah utuk mendapatkan ruang yang lebih besar. Ninamaju telah berpindah ke Jitra Kedah pada tahun 2009 kerana tuntutan permintaan yang semakin meningkat naik.

kilang 2

Untuk makluman pembaca setia orangkedah.com kilang yang lebih besar, moden dan bersifat mesra alam ini mempunyai keluasan sebanyak 10 ekar dan berkeluasan seluas 80,000 kaki persegi. Keluasan yang dimiliki membolehkan penyimpanan yang mencukupi bagi hasil pengeluaran padi dan sekaligus membolehkan pembangunan perniagaan lain sebagai ejen utama walaupun rangkaian pengagihan sudah tersedia ada.

kualiti

Selain itu, Ninamaju Sdn Bhd juga terlibat dalam pengeluaran beras berkualiti tinggi dan pemprosesannya menggunakan mesin berteknologi tinggi supaya dapat memenuhi permintaan makanan harian masyarakat dengan lebih baik. Dikatakan bahawa kualiti beras mereka bermula ketika pemilihan dalam penanaman padi iaitu bermula daripada awal proses penanaman padi. Syarikat ini turut menjalankan R&D tentang amalan pertanian terbaik mengenai cara penanaman, pembajaan dan meminimumkan kawalan perosak.

Loading...

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi orangkedah.com

Kontribusi oleh : Freddie Aziz Jasbindar
Editor & founder orangperak.com
Hantarkan artikel dan penulisan anda dengan:
  • emailkan ke botalaboratory[at]gmail.com atau
  • whatsapp ke nombor 014 605 0005
PERINGATAN: Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.